Koop de juiste Nordic Walking stokken
Voor Nordic Walking heb je eigenlijk alleen goede wandelschoenen en de speciale Nordic Walking stokken nodig. Daarmee is het een laagdrempelige sport. Maar waar moet je op letten als je Nordic Walking stokken gaat kopen, want deze ‘poles’ zijn anders dan wandel- of trekkingstokken. Hieronder leggen we uit waarmee je rekening moet houden bij het kopen van de juiste Nordic Walking stokken.
Wat is Nordic Walking
Nordic Walking is een wandeltechniek waarbij je speciale poles gebruikt, die van je wandeling een echte work out maken. Door te gaan wandelen met de poles gebruik je meer dan 90% van je spieren, je oefent niet alleen je benen maar ook je hele bovenlichaam. Deze manier van wandelen heeft een hoop voordelen, ook voor mensen waarbij lichamelijke klachten ervoor zorgen dat ze juist minder bewegen. In ons artikel over Nordic Walking leggen we je uit wat Nordic Walking precies is en waar het allemaal goed voor is.
Waarom gebruik je Nordic Walking stokken

De poles gebruik je vanwege de speciale wandeltechniek. Ze zijn een essentieel onderdeel van de work out. Door de poles heb je ondanks een lage inspanning tijdens het wandelen toch een hoog sportief rendement. Je gebruikt bijna alle spieren in je lichaam, door de stokken heb je minder kans op blessures en je ontwikkelt meteen een goede lichaamshouding. Ze geven je meer stabiliteit en je belast de gewrichten van de knie en enkel veel minder dan bij een gewone wandeling of een rondje rennen.
Het verschil met wandel- en trekkingstokken
Nordic Walking stokken lijken nog het meest op langlaufstokken. Ze zijn langer dan de gewone wandelstokken. Dit lijkt raar, maar de lengte van de poles is belangrijk voor de techniek. Ze hebben ook een ander handvat met een speciale lus. De flexibiliteit van het materiaal verschilt van die van trekkingstokken, omdat je de poles op een andere manier gebruikt. En ze hebben meestal een ander soort punt aan de onderkant. Daarnaast zijn wandel- en trekkingstokken vaak inschuifbaar of inklapbaar, terwijl de meeste goede kwaliteit Nordic Walking stokken uit een stuk gemaakt zijn.
Waar je op moet letten bij de aankoop van de stokken
Als je Nordic Walking stokken wil gaan kopen, is de afstemming op de lengte van je lichaam het meest belangrijke aandachtspunt. Afhankelijk van je lichamelijke gesteldheid moet je ook letten op de mate van flexibiliteit en de demping van de stok. Een betere demping geeft doorgaans meer comfort. Hieronder bespreken we deze punten wat uitgebreider.
Lengte
De juiste lengte van de pole bereken je door 0,65 keer je lichaamslengte te nemen. Als je arm een 90 graden hoek met je elleboog maakt, terwijl je de stok recht houdt, heb je ook ongeveer de juiste maat. Maar dit zijn alleen maar richtlijnen. De bouw van je lichaam en je natuurlijke paslengte bepalen ook of deze maat de juiste is. Als je de kans hebt, probeer dan verschillende poles uit.
Handvat en strap
De strap, de lus bij het handvat waarin je je hand stopt, zorgt ervoor dat je de pole losjes in de hand kan houden en je de pole bij de achteruit beweging zelfs los kunt laten. Het handvat is meestal gemaakt van kurk of kunststof. Kurk is een natuurlijk materiaal wat antibacterieel is en vocht opneemt. Bij zweethanden is dat wel zo fijn. Maar er zijn ook goede kunststof handvatten. Probeer er gewoon wat uit om te weten of je ze fijn vindt. Om te weten of het handvat en de strap de juiste maat hebben, kun je een testje doen. Breng je arm naar achteren en maak van de schouder tot de stokpunt een rechte lijn. Als je zo je hand niet afknelt of je het gevoel hebt dat je de stok verliest, dan zit het wel goed met dit onderdeel van de stok.
De punt
Nordic Walking doe je op verschillende wandelroutes dus ook de punt, ook wel spike genoemd, is belangrijk. De scherpe punt gebruik je op een zachte ondergrond zoals zand of gras. De speciale asfaltdop zet je daaroverheen als je bijvoorbeeld op de stoep of op het fietspad loopt. Er zijn systemen waarbij je de dop in één beweging zo over de punt flipt, wat handig is als je tijdens je wandeling op verschillende soorten ondergrond loopt.
De materiaal keuze

Het materiaal waaruit de stokken bestaan, maakt een groot verschil in hoe je de work out ervaart. De stokken vind je gewoonlijk in drie soorten materialen, met een aantal belangrijke verschillen.
- Veel stokken zijn gemaakt van carbon. Een relatief duur materiaal, maar licht in gewicht en goed schokabsorberend. Vooral voor mensen met gewrichtsklachten is een pole van carbon daarom een uitkomst.
- Omdat carbon kan breken bij verkeerd gebruik, zijn er ook stokken van carbon met glasfiber. Deze hebben iets minder flexibiliteit, maar zijn nog steeds licht in gewicht en schokabsorberend.
- En dan heb je stokken van aluminium. Deze stokken zijn over het algemeen goedkoper. Dit materiaal is wel zwaarder dan carbon. Je kiest dan ook voor aluminium als je meer je arm en rugspieren wilt oefenen. Koop deze stokken als je weinig tot geen gewrichtsklachten hebt. Aluminium is namelijk ook minder schokabsorberend. Er zijn wel aluminium stokken ontwikkeld met een ingebouwde schokdemper, maar dat merk je ook aan de prijs.
En dan even nog dit
Een goede kwaliteit pole maakt van Nordic Walking een heerlijke work out. Met de juiste stokken heb je minder kans op blessures, blijf je meer gemotiveerd en grijp je vaker naar de stokken. Ook hier geldt, goedkoop is duurkoop.
Op de markt vind je enkele merken die een goede prijs-kwaliteit bieden. Het merk Exel biedt lichtgewicht stokken met een perfecte stabiliteit en flexibiliteit. Swix maakt al jaren langlaufstokken en gebruikt het lussensysteem voor hun poles. LEKI is bekend van de skistokken en gebruikt die kennis voor de Nordic Walking stokken. De Finse producent One Way produceert kwalitatief hoge stokken van carbon met glasfiber.
Ook een goede uitvoering van de techniek verhoogt het plezier in Nordic Walking. Om de juiste techniek te leren zijn er in het hele land cursussen te vinden. Een aantal lessen met een trainer is daarom zeker aan te raden, zeker als je daarna graag individueel wilt gaan wandelen.
5 Populaire Nordic Walking stokken




