Die extra kilootjes, die wil je natuurlijk snel kwijt. Weinig eten door maaltijden over te slaan en minimale porties te nemen lijkt dan de beste oplossing. Met een kleine moeite heb je snel resultaat. Maar is te weinig eten wel de juiste keuze en is het gezond voor je lichaam om voor een langere tijd veel minder calorieën te krijgen? In dit artikel belichten we de gevolgen van te weinig eten en ontdek je waarom het niet zo gezond is voor je lichaam.
Eten om te voeden
Samen eten, het is lekker en het is dat wat mensen samenbrengt. Ook al neem je soms even een snelle hap, wil je het gezellig maken dan komt er eten op tafel. Maar voedsel heb je ook nodig, het levert het lichaam de nodige voedingsstoffen om te kunnen functioneren. Voedsel is de brandstof voor het lichaam, het haalt daar zijn energie vandaan. Wat je lichaam nodig heeft bestaat uit een delicaat balans van vetten, eiwitten, mineralen en vitaminen, koolhydraten en vezels. Sommige voedingsstoffen slaat je lichaam op voor later en deze voorraden moeten af en toe worden aangevuld. Ook dat krijg je binnen door het eten van een uitgebalanceerd en gevarieerd dieet.
Wanneer eet je te weinig

Wil je snel afvallen dan grijp je snel naar een crashdieet. Je eet maximaal 1000 tot 1200 calorieën per dag, je slaat maaltijden over, onthoudt je van tussendoortjes en neemt minimale porties. Een gewoon dieet bevat per dag tussen de 2000 tot 2500 calorieën, genoeg om door de dag heen goed te functioneren. Je ziet het al, je eet tijdens een crashdieet al snel de helft minder. En als je daarbij niet voor een goede aanvulling zorgt en de juiste voedingsstoffen eet, honger je het lichaam uit. Je valt er absoluut van af, maar je lichaam maakt ook de voorraden op die het voor het dieet had aangelegd. Met dat extra laagje vet is dat geen probleem, maar voor ander essentiële voedingsstoffen, zoals mineralen en vitamines, kan dat voor tekorten zorgen.
Hoe weet je dat je te weinig eet
Als je minder dan 1200 calorieën per dag eet, krijg je niet voldoende van de benodigde voedingsstoffen binnen. Dat ga je merken aan je lichaam. Er zijn signalen die je direct voelt, maar er zijn ook problemen die zich op de langere duur pas manifesteren. Hoe weet je dat je te weinig eet? We beschrijven hieronder een aantal veelvoorkomende signalen.
- Je hebt vaak hoofdpijn. Doordat je te weinig eet kan het zijn dat je een tekort hebt aan ijzer of andere mineralen. Dit zorgt bijvoorbeeld voor een slechtere doorbloeding van je lichaam. Je krijgt hoofdpijn, bent duizelig en hebt het snel koud.
- Je bent moe en futloos. Als je te weinig eet heeft je lichaam niet genoeg brandstoffen voor alles wat het gedurende de dag moet doen. Het heeft energie nodig om te bewegen en dat haalt het uit voedsel. Als je al moe opstaat of geen fut hebt om naar de sportschool te gaan, kan het zomaar zijn dat je niet genoeg hebt gegeten.
- Je bent prikkelbaar, snel boos of chagrijnig. Die woede uitbarsting komt op zonder enige aanwijsbare reden? Dan ben je misschien wel hangry. Door te weinig eten voel je je vaker negatief. Focus op gezond voedsel en eet regelmatig.
- Je hebt vaak eetbuien. Even naar de koelkast lopen eindigt in het volledig leegeten van het pak chocoladevla? Een pakje koekjes openen en niet meer kunnen stoppen? Dan heb je last van een eetbui. Omdat je lichaam een tekort in voedsel ervaart, pakt het elke kans aan om de tekorten weer aan te vullen, ook al is dat dan met vanilleijs in plaats van komkommer.
Gevolgen op langere termijn
Ook op langere termijn zijn er consequenties aan te weinig eten. Je ontzegt je lichaam een aantal belangrijke voedingsstoffen die bijvoorbeeld belangrijk zijn voor de celopbouw en de spijsvertering. Dit kan ernstige gevolgen hebben, zoals botontkalking, de afbraak van spieren, vitamine tekorten en ernstige darmproblemen.
Het jojo-effect

Je kent het wel, je hebt je strikt gehouden aan een dieet en daarna kom je direct weer aan en weeg je zelfs meer dan ervoor. Dan probeer je het nog een keer en ga je op zoek naar een ander dieet. Vervolgens kies je een extremer plan, eet nog minder, om daarna weer nog meer aan te komen. Het jojo-effect. Maar hoe komt dat nu? Het volgen van een crashdieet of weken niet meer dan 1200 calorieën eten, heeft ook nog andere gevolgen. Ten eerste is te weinig eten vaak niet lang vol te houden. Zeker als je de korten niet aanvult met supplementen of de juiste voedingsmiddelen, kun je door de bovengenoemde signalen een dieet meestal niet afmaken.
Door het volgen van een crashdieet leer je ook niet je eetgewoontes te verbeteren. Als je door een dieet leert wat wel en niet goed voor je lichaam is, heb je langer plezier van je inzet en een langduriger resultaat. Maar meestal verval je na een crashdieet weer snel terug in je oude, vaak ongezonde, gewoontes en kom je weer snel terug op je oude gewicht. Omdat het lichaam door het uithongeren ook nog eens in de noodstand is gezet, neemt het direct extra voedingsstoffen op, uit voorzorg of om de voorraden weer aan te vullen, waardoor het zelfs kan zijn dat je nog eens extra in gewicht toeneemt.
Wat werkt dan wel
Je lichaam is gebaat bij gevarieerd eten en een dieet waarin alle voedselgroepen voorkomen. Als je goed eet dan voel je je opgewekt, energiek en heb je geen vage klachten zoals hoofdpijn en buikpijn. Wil je afvallen dan is de eerste stap het besef dat afvallen niet snel gaat. Wil je een langdurig resultaat dan zul je geduld moeten hebben en kleine stapjes moeten nemen. Begin met kleine veranderingen in je dieet en levensstijl, eet bijvoorbeeld minder maar ga niet tot het extreme. 100 calorieën per dag minder is al een goed begin. Kijk waar je die kunt weglaten, neem bijvoorbeeld een frappe minder per dag. Verander je dieet, eet minder vaak van de frituur, pak vaker fruit en verse groentes of maak eens een smoothie. En voor wat meer beweging is het al een hele stap om een keer de auto te laten staan en op de fiets naar de supermarkt te rijden. Alle beetjes helpen.
Jullie zijn één
Besef je vooral dat je zonder lichaam niets kan. Samen ben je één en dus is het belangrijk goed voor je lichaam te zorgen. Zorg voor een positieve relatie tot je lichaam en tot eten, zo geniet je weer van een lekkere lunch en ervaar je minder stress. Wil je op een goede en verantwoordelijke manier afvallen en tegelijk leren wat voor veranderingen je kunt aanbrengen voor een goed en uitgebalanceerd dieet? Koop dan de Afslank receptenbijbel. Een boek vol informatie, tips en heerlijke recepten voor elke dag, zodat je zeker weet dat je deze keer wel goed bezig bent!

De Afslank Receptenbijbel
Snel overtollig vet verbranden zonder te jojoën of honger te lijden
Overheerlijke en makkelijk te maken recepten, zodat je kunt blijven genieten terwijl je afslankt
Afvallen op een leuke manier die makkelijk vol te houden is en blijvend resultaat geeft en waar het hele gezin van kan mee genieten